NEVLUNGHAVN

Nevlunghavn  er og blir noe helt for seg selv. Knapt noen uthavn utenfor Sørlandet har bevart et så sørlandsk preg som Nevlunghavn. Å vandre i Nevlunghavns gater er som å ta noen skritt tilbake i tid. Husene ligger skjermet mot vær og vind og viser at dette har vært et velstandssamfunn arvet på fiske og losvirksomhet. Her har det vært bebyggelse helt tilbake til 1600-tallet. De idylliske husene ligger lunt til på østsiden av det dominerende Havneberget, som tar av for den ustanselige sørvesten. Her er velstelte hager, fine rusleveier og hvite stakittgjerder.

Så mange fine opplevelser på et så lite sted

Nyt fisk og skalldyr i verdensklasse i Nevlunghavns havn, akkompagnert av måkeskrik, salt sjøluft, vakre gamle trebåter og fiskeskøyter som ligger side om side.Her kan du ha en koselig piknik på bryggekanten og se på båter i alle varianter. Opplev kunst i galleriene. Barna mener at man kjøper verdens beste soft-is her. Ta en rusletur med din kjære i de små, krokete gatene med hvite gamle trehus, med sine stakittgjerder og rosebusker.

Du kan vandre i mørke og fuktige skoger og padle i den lyse og strålende skjærgården. Innta lunsjen på Nevlunghavn Bakeri & Conditori – Norges beste bakst, det sier seg vel selv når et så stort bakeriutsalg klarer seg på et så lite sted året rundt, men desto hyggeligere. Nevlunghavn må oppleves!

Nevlunghavn er et paradis i havgapet! Her møter havet en liten fiskerlandsby og loshavn som har klart å bevare sitt opprinnelige opphav. Nevlunghavn er også på UNESCOs internasjonale liste over verneverdige tettsteder

 

Strendene gjør Nevlunghavn til familiens ferieparadis

Nevlunghavn er virkelig hele familiens ferieparadis. Nevlunghavn er et populært ferieområde med mange hytter og sommerhus og campingplassen Oddane Sand, som har en av Vestfolds flotteste badestrender.

I Nevlunghavn og i området som ligger innen en radius på 5 km finner du flust av herlige perler her og der. Om dagen er de fleste sommergjestene i Nevlunghavn naturlig nok på stedets fantastiske badeplasser. På begge sider av Nevlunghavn er skjærgården fylt med innbydende viker og livlige strender. Der kan hele familien koble av i ferien og svømme og solbade. Legg badehåndkleet i den varme sanden og dypp tærne i vannet. Alle sandstrender i området er svært barnevennlige og noe av det beste du finner av badestrender i Norge.

Oddane Sand er en sandbukt på sydsiden av Nevlunghavn. Fantastisk badestrand med krystallklart vann og flere volleyballbaner. Her har KNA en stor 3-stjerners campingplass. Hit kommer de samme sommercampere igjen år etter år, og det skal mange års ansiennitet til før en oppnår å få sette campinghengeren på de mest populære stedene der.

Sandstranden Oddane Sand i Nevlunghavn regnes som en av de beste i Norge.

For å komme til sandstranden Omrestrand tar du av til venstre rett før du ankommer Nevlunghavn (rett ved parkeringsplassen og bussholdeplassen). Omrestrand ligger nordøst for Nevlunghavn og er en strandslette med langgrunne sandstrender. Den fine sandbunnen og åpne farvannet mot vær og vind gjør stedet velegnet for brettseilentusiaster.

Gurvika er et feriested for funksjonshemmede. Havvendt bukt med stor sydvestvendt sandstrand umiddelbart øst for Oddane Sand. Anlegget har 22 hytter, sentralbygg for beboerne, hus for møter og sosialt samvær samt svømmehall med oppvarmet saltvann. Muligheter for ballspill med mer. Rampe for rullestolbrukere på stranden.

 

Verneverdig tettsted på Vestfolds ytterste utpost mot Skagerrak

Nevlunghavn – eller Havna som havningene sier – er med sin beliggenhet lengst sørvest på Brunlanes-halvøya den ytterste og mest havvendte av alle uthavnene på Larvik- og Vestfold-kysten. Likevel ligger stedet lunt til på østsiden av det dominerende Havneberget, som tar av for den ustanselige sørvesten. Havnebukta har derfor vært benyttet som nødhavn og fiskerhavn lenge før stedet ble bebodd. Det sies at du kan finne sjelefreden i Nevlunghavn, og det kan vi skrive under på. Lyset og utsikten over Skagerrak fra Nevlunghavn er enestående og inspirerende. Her møter vi det åpne havet mot en liten fiskelandsby og loshavn som har greid å bevare sitt opprinnelige preg.

Original bar på Nevlunghavn brygges uteservering.

Som en av de virkelige perlene langs Norges kyst var det ingen overraskelse at Nevlunghavn fikk plass på UNESCOs liste over bevaringsverdige tettsteder. I 1991 ble Nevlunghavn utpekt som Vestfolds kandidat til Riksantikvarens utnevning av de best bevarte stedene i Norge. Dette brakte samtidig Nevlunghavn inn på UNESCOs internasjonale liste over verneverdige tettsteder. I kommuneplanen for Larvik er Nevlunghavn et av de stedene som er underlagt spesielle verneregler. Reglene omfatter ikke bare en vesentlig del av tettbebyggelsen (ca. 70 hus), men også de karakteristiske rundsvaene, som bebyggelsen smidig føyer seg inn etter

 

Greta Garbo badet her

Omrestranda i Nevlunghavn

Med sitt maleriske eksteriør har Nevlunghavn naturlig nok alltid hatt en sterk tiltrekning på kunstnere. Siden 1880-årene da kunstnere og velstående livsnytere «oppdaget» stedet, har Nevlunghavn fungert som en magnet på kunstnere og kreative sjeler. Store malere har operert her og signert bilder herfra: Adolph Tidemand, Hans Gude, Fritz Thaulow, Nils Hansteen, Gerhard Munthe, Thorolf Holmboe, Harald Sohlberg, ja like til vår egen tids Odd Nerdrum. Malerier fra Nevlunghavn henger i Nasjonalgalleriet. Glasskunstner Benny Motzfeldt har hørt til de sesongbundne havninger.

Nevlunghavn var mellomkrigstidens jet-set og bohem-havn. De to gjestgiveriene i Nevlunghavn konkurrerte om sommergjestenes gunst, noe som drev det mondéne klima opp til store høyder. Charlston og ragtime var velkjente rytmer i Nevlunghavn.

Lokalpatrioter skryter med rette av at Greta Garbo har badet her, at Sonja Henie har spilt tennis her og at Wildenvey har flørtet her.

Utstillinger og andre kunst- og kulturaktiviteter arrangeres ofte i det gule huset på den lille halvøyen midt i havnen. Her er det årlig sommerutstilling med lekre interiør og designgjenstander. Den tidligere rekefabrikken Vadboholmen Hermetikkfabrikk lå i dette bygget. Reker var den største eksportartikkelen i Nevlunghavn tidligere.

 

Nevlunghavns naturskapte kjennemerke

«Munken» på skjæret Humlesekken

Den kjempestore steinen du ser på Humlesekk, skjæret utenfor den store odden syd for Havna, kalles «Munken», og er nesten som et varemerke for Nevlunghavn. «Munken» på skjæret Humlesekken, ser ut til når som helst å ville rulle ut i havet. «Munken» er en stor flyblokk av larvikitt på et skjær av lavafjell.

I følge et gammelt sagn skal steinen være kastet hit av en kjempe på øya Jomfruland utenfor Kragerø. Det var to jutuler som beilet til en jomfru på Jomfruland. Hun bestemte da at den som kunne kaste en stein lengst fra Jomfruland skulle få henne. En av steinene havnet på Humlesekken, og har siden ligget der, en annen ligger på den andre siden av Havnebukta og en tredje i en privat hage like ved brygga i Nevlunghavn. Geologene holder derimot på sin forklaring om at steinen «Munken» er her som et resultat av isbreenes masseforflytning under siste periode av istiden.

 

Andre nyttige web-sider om Nevlunghavn:

www.langsveien.no

www.gurvika.no

www.nevlunghavnbakeri.no

www.oddanesand.no

www.omlidstranda.no

www.visitbrunlanes.net (under utvikling)

www.facebook.com/NevlunghavnBrygge

www.facebook.com/StiftelsenGurvika

www.visitnevlunghavn.no

 

 

 

 

En av Norges vakreste kystperler

En av de mest kjente og best bevarte fiskehavnene i Vestfold, er uten tvil Nevlunghavn. Kystperlen Nevlunghavn er innrammet i gamle hvite trehus som klynger seg ned mot havnen og havet. Det sies at du kan finne sjelefreden i Nevlunghavn, og det kan vi skrive under på. Lyset og utsikten over Skagerrak fra Nevlunghavn er enestående og inspirerende.

Nesten hvor enn du går i Nevlunghavn, så finner du maleriske motiver.

«Havna» tilhører de fiskehavnene som mer enn andre har lykkes i å beholde sitt genuine preg. Her føler en virkelig at man er i et rustikt fiskehavnmiljø med fiskere og seilere, der fiskebåtene legger til med nyfanget fisk og skalldyr og miljøet er koselig gammeldags. Og rett utenfor Nevlunghavns beskyttede havn råder Skagerrak som nærmeste nabo.

Den siste augustkvelden i Nevlunghavn. Når sommeren er på hell, så har de fleste av sommergjestene og båtfolket reist hjem og, unntatt beboere og fiskere, så skal ikke den vakre havnen fylles opp igjen før til våren.

I Nevlunghavn er det alltid en fin anledning til spasertur langs kanalen og havnen som er full av forskjellige båter som klunker tett ved siden av hverandre. Det er her, nede ved vannet det meste hender: her legger seilbåtene til i den populære gjestehavnen sommerstid, her treffes man på bryggen for å snakke om vær og vind og sist, men ikke minst, her ankommer daglig den nyfangede sjømaten som man nå i hyggelig lag i sjøbodenes uteserveringer skal innta fra havets festbord.

Sommerkvelder i Nevlunghavn blir lett til minner for livet

Når de rødmalte sjøbodene sammen med de hvitmalte trehusene som utgjør Nevlunghavns havn, speiler seg i det blanke vannet, føles det nesten som man befant seg i et nasjonalromantisk maleri, malt av en av alle de kunstnerne som har latt seg inspirere her gjennom tidene. Og det til tross for at de fleste bygningene som omgir havnen nå rommer fritidsboliger, private husstander,restauranter, gallerier og klesbutikker, og at det kan bli ganske livfullt her på varme sommerkvelder, så råder det en umiskjennelig atmosfære av en fredlig fiskehavnidyll i Nevlunghavn.

Losing og fiske

Fiskebåtene er et flott syn i Nevlunghavnns havneområde

Fiskebåtene er et flott syn i Nevlunghavnns havneområde

Kystperlen Nevlunghavn er innrammet i gamle hvite trehus som klynger seg ned mot havnen og havet. Nevlunghavn – eller Havna som havningene sier – er med sin beliggenhet lengst sørvest på Brunlanes-halvøya, den ytterste og mest havvendte av alle uthavnene på LARVIK- og Vestfoldkysten. Likevel ligger stedet lunt til på østsiden av det dominerende Havneberget, som tar av for den ustanselige sørvesten. Havnebukta har derfor vært benyttet som nødhavn og fiskerhavn lenge før stedet ble bebodd. 

Uthavnene oppsto fordi seilskipsfarten hadde behov for lett tilgjengelige havner utenfor byenes trangere farvann. Nevlunghavn var en svært viktig loshavn for Brunlaneskysten. Nevlunghavns vakre ytre skyldes mye at stedet har klart å bevare mange av skipperhusene og familiehusene til losene og fiskerene som hadde sitt virke her. De første innbyggerne som slo seg ned her i andre halvdel av 1600-tallet, drev med losing og fiske. Etter hvert vokste det fram en karakteristisk bebyggelse lunt plassert under Havneberget – eller Kikkærsberget, som havningene kaller det. Her satt losene og speidet etter skip som skulle ha los. Stedet ble kjent for sine modige og dyktige loser. Losyrket gikk i arv fra far til sønn i generasjon etter generasjon. I 1861 besøkte maleren Adolph Tidemand Nevlunghavn og malte akvarell-portretter av sju av losene. Akvarellene er gjengitt i boken Adolph Tidemand og folk de møtte av Aagot Næss. (<em>I serien Norske folkedrakter, Universitetsforlaget, Oslo 1981.)</em>

Skal du spise ferskere sjømat må du spise dem levende rett etter fangst

Komponer ditt eget skalldyrfat med fantastiske råvarer direkte fra fiskemottaket i Nevlunghavn.

Kortreist kulinarisk lykke

All mat i dag skal gjerne være kortreist.  Ordet kortreist blir brukt i så mange sammenhenger for tiden, ja, i irriterende stor grad, at det har utviklet seg til å bli et eget begrep på hva som defineres som god kvalitet hva gjelder matvarer. Setter man på merkelappen "kortreist" , så har det nesten blitt slik at det da er automatikk i at matvaren holder høy klasse. Det er jo ikke nødvendigvis slik virkeligheten er, men selvfølgelig er potensialet for god kvalitet større jo kortere næringskjeden er. 

Det er jo ikke det at matvarene er kortreist i seg selv som gjør at smaksløkene tilfredsstilles i øverste klasse - det er når den kortreiste maten er av virkelig god kvalitet at vi kan også skryte av at den er både kortreist og i topp klasse - rett og slett kortreist kulinarisk lykke!


Den nye fiskedisken har gitt klink i kassa

Ta en piknik med sjømat langs Brunlaneskysten til sommeren.

Ta en piknik med sjømat langs Brunlaneskysten til sommeren.

Med spiskammerset Skagerrak som nærmeste nabo til Nevlunghavn pluss dyktige folk i fiskemottaket og i fiskebutikken som ligger vegg i vegg, så kan man være sikker på å få fersk og kortreist sjømat som tilfredstiller den mest kresne gane.

Fiskemottaket og fiskebutikken i havna fikk en ny giv for snart ett år siden da nye eiere overtok driften. Med knappe 700 innbyggere og at Nevlunghavn er lokalisert "utenfor allfarvei" skulle man tro at det er vanskelig, eller så og si umulig å drive butikk på helårsbasis med fortjeneste her. Men i dette tilfellet var det personer med pågangsmot og et brennende hjerte for Nevlunghavn som overtok driften. Det sies fra fortrolig hold om at det har vært et godt år for fiskebutikken som holder daglig åpent sommerstid og torsdag - lørdag ellers i året. Det store antallet mennesker som i 2013 valgte å reise til Nevlunghavn i ens ærend for å handle sjømat i den sjarmerende fiskebutikken sørget samtidig for at det i nyere tid aldri har vært solgt mer fisk og sjømat over disk enn i 2013. 

Se lyst på mørke skyer

Ferske reker på brygga i Nevlunghavn smaker godt uansett vær. Sett deg ned på bryggekanten med en god venn og snakk om det dere har på hjertet, mens dere samtidig kan observere livet i den koselige havna.

6 tips for en gråværsdag

Ikke fortvil om du skulle våkne opp til mørke skyer - i Nevlunghavn kan du gjøre mye mer enn bare å oppholde seg på badstranda. Dessuten tar ikke beboerene i Nevlunghavn det så alvorlig om en og annen dag skulle by på gråvær - Nevlunghavn er tross alt en av de stedene i landet med flest soltimer i sommerhalvåret.

1. Noe godt å drikke og en pose med ferske reker på bryggekanten får humøret på topp.

2. Ta en tur til Mølen og opplev sjøsprøyt og naturens krefter i vakkert spill. Den flotte rullesteinstranda og Norges mest spektakulære gravelt kommer faktisk ikke til sin rett når sola skinner fra skyfri himmel og sjøen er flat uten bølger og vind. Derimot er du garantert fantastiske naturopplevelser i alt annet vær.

3. Inviter til brettspill over kafebordet.

4. Gå kyststien så langt du orker. Norges mest kjente kyststistrekning går fra Helgeroa og sveiper innom Nevlunghavn for så å følge kysten hele veien opp til Stavern. Fantastiske naturopplevelser og en fin måte å bli enda bedre kjent med den vakre skjærgården langs Brunlaneskysten. 

5. Besøk sesongens gallerier og utstillinger i Nevlunghavn. Alltid noen fine skatter å ta med seg hjem.

6. Shopping. Det er små avstander i Norges minste fylke, Vestfold. Er lommeboka stinn så har de 3 kystbyene Larvik, Sandefjord og Tønsberg alt du måtte ønske deg og hva shopping-hjertet ditt begjærer.

 

 

 

Nevlunghavns ambassadør

- Vi er stolte av å ønske deg velkommen til vår kystperle. Hos oss skal du bli tatt godt i mot som gjest, og når oppholdet er over i sommeridyllen skal du reise hjem som en venn, reklamerer den populære bakeren, Erik Thorstein, fra Nevlunghavn Bakeri.

Erik Thorstein

Baker og ildsjel som tar samfunnsansvar

- Nevlunghavn har alle ingredienser på badegjestens sommermeny. Her finner du to av Norges beste sandstrender, en koselig og lun havn med serveringssteder og iskremkiosk, en fiskebutikk du kan kjøpe ferske reker fra Skagerrak, fantastisk turterreng på Mølen med gravrøysene og alle rullesteinene, stranden Saltstein som er Østlandets beste sted for å surfe på bølgene. I tillegg er jo Nevlunghavn på UNESCOs internasjonale liste over bevaringsverdige steder. Også har vi jo verdens beste bakst da. Det burde vel være tilstrekkelig nok for den mest kresne feriegjest, fastslår Erik Thorstein.

 Slagordet til bakeriet er «Kom som en gjest - reis som en venn». Det håper bakeren stemmer med oppfatningen til publikum.

- Vi ønsker å inkludere kundene. Her er det ingen hemmeligheter eller lukkede dører. Om de lurer på noe kan de bare komme inn i bakeriet så viser jeg dem, smiler Thorstein vennlig.

Siden Nevlunghavn ligger i enden av fylkesveien, er det jo ikke et sted man kjører forbi på vei til steder, så det er ekstra morsomt hvis vi kan friste nye besøkende til Havna (slik det kalles på folkemunne), forteller Erik.

I dag er det tydlig at Erik har tatt på seg rollen som turistsjef for Nevlunghavn, men i følge besøkende og stedets innbyggere er det en rolle Erik gladelig utøver daglig i løpet av året. Erik Thorstein er nemlig en slik uvurderlig ildsjel som holder liv i den lille fiskelandsbyen, også utenom badesesongen. Erik er en kar som flere små utsatte kystsamfunn og sesongavhengige småsteder skulle hatt en lignende av. Svært sesongavhengig kundegrunnlag gir jo helt spesielle utfordringer.

Baker Erik Thorstein elter brøddeigen med rutinerte hender. Han lener seg ikke tilbake etter 26 års drift av bakeri og kafeteria. Istedenfor å innskrenke åpningstidene går Thorstein motsatt vei. Bakeriet har åpent sju dager i uka, hele året.

- Vi startet med det for tre år siden. På lørdager er det alltid masse folk, og søndag er den store turdagen. En god søndag betyr samme omsetning som to vanlige ukedager. Vi prøver også å lage forskjellige arrangement og aktiviteter i løpet av året. Vi har for eksempel både høst- og julemarked. Det handler om at folk får opplevelser. Det er viktig og vi vet at de fastboende og besøkende har satt stor pris på det, sier han.

- Jeg kunne ikke ha drevet bakeriet i flere år om jeg bare skulle ha vært besatt av tanken på økonomisk gevinst på driften av bakeriet. Resultatet har vært i minus i flere år, det er de siste årene jeg har begynt å tjene litt penger. Hvis jeg bare hadde tenkt økonomi hadde jeg kost meg på Tenerife hele vinteren. Men hvis alle tenker kun økonomi blir samfunnet dødt. Å være med på å holde liv i Nevlunghavn betyr mer enn pengene, sier Erik Thorstein.

De beste badestrendene i Norge

Oddane Sand i Nevlunghavn

Velkommen kjære feriegjester

bakeri.jpg

Møteplass med duft av fristelser

Vil du forfriske deg la skravla gå med hyggelige havninger så tar du en koselig pause på Nevlunghavn Bakeri & Conditori. Det familiedrevne bakeriet består av ekte lokalpatrioter som gjør sitt ypperste for at du skal få et hyggelig opphold i Nevlunghavn. I tillegg til å være et bakeri og møteplass fungerer bakeriet nærmest som Nevlunghavns turistkontor for alle solhungrige tilreisende til Nevlunghavn og omeng. Her spørres det blant annet om; nærmeste vei til stranda, hvor får man kjøpt plaster, kan man kjøpe ferske reker på brygga, hvor lenge har dere åpent i dag, hvor kan man slå opp teltet, er det mulig å bestille bløtkake med marsipanlokk og levere den direkte til kaffeselskapet på hytta, og hvilke hotell kan anbefales?

feriegjest-1500.jpg

Allerede fra klokken seks på morgenkvisten blir morgenfuglene servert nytraktet kaffe og fristelser av fersk velduftende bakst. I tillegg til bakst og konditorivarer frister bakeriet med nydelige salater, stekt egg, påsmurte baguetter, ciabatta og rundstykker, pizza, hamburgere og ellers alt av typiske kioskvarer. Eller hva med en forfriskende soft-is på vei til stranden? Ferske aviser og magasiner er også kjekt til å ta med til avkobling på sandstranden.

Sommerens store tilstrømning av ferie- og badegjester til Nevlunghavn er stor stas for de ansatte på Nevlunghavn Bakeri & Conditori. Kjente ansikter dukker opp hver eneste sommer, og like sikkert som at sommeren kommer, stiftes også bekjentskap med nye feriegjester. En naturlig kontakt opprettes over en kaffekopp eller iskrem i solveggen. Slagordet til bakeriet  er selvfølgelig; Kom som en gjest, reis som en venn!OVERNATTING

Nevlunghavn har et stort overnattingstilbud - alt fra campingplasser - til regionenes eneste hotell - Nevlunghavn Gjestgiveri. Se booking nedenfor bildene.

hotel reception
Campingplassen Oddane Sand

Campingplassen Oddane Sand

Hotellet  Nevlunghavn Gjestgiveri  (midt i bildet)&nbsp;har nydelig beliggenhet med utsikt til livet i havna.

Hotellet Nevlunghavn Gjestgiveri (midt i bildet) har nydelig beliggenhet med utsikt til livet i havna.

Bestill ditt opphold i Nevlunghavn her:

Hotell - Nevlunghavn Gjestgiveri - Bestill rom HER


Camping - Oddane Sand - Bestill vognplass/teltplass/hytte HER


Camping - Gurvika - Book online HER


Camping - Anvikstranda og Donavall Camping - Bestill plass HERKART: HER LIGGER NEVLUNGHAVN

 

KART FRA SATELLITT:

© KARTVERKET